Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto Perttu Immoselle

”Vetävästi kirjoitettu [teos] suorastaan tempaisee lukijan mukaansa”

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto Perttu Immoselle

Perttu Immonen: Suomen rahvaan historia – Kolmen suvun elämää keskiajalta 1800-luvulle

Tutkija, psykologi Perttu Immoselle on myönnetty vuoden 2018 Tiedon julkistamisen valtionpalkinto. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen luovutti palkinnot Säätytalolla Helsingissä keskiviikkona 26.9.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä vuosittain tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot merkittävästä ajankohtaisesta tai esimerkillisestä ja pitkäjänteisestä tiedonjulkistamistyöstä. Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta on OKM:n asiantuntijaelin, joka seuraa tieteen, taiteen ja tekniikan eri alojen saavutuksia Suomessa ja ulkomailla.

– Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnoilla nostetaan esille ajankohtaista ja laadukasta tutkimusta. Palkinnoilla tuetaan tieteen ja yhteiskunnan vuorovaikutusta. 50 vuotta täyttävillä palkinnoilla alleviivataan tutkimuksen merkitystä. Kun maailma on täynnä informaatiota ja joukossa on myös epäasiallisia vaikutusyrityksiä ja suoranaisia valeviestejä, tutkitun tiedon merkitys korostuu, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.


Perustelut palkinnon myöntämiselle: 

Perttu Immonen teoksesta Suomen rahvaan historia. Kolmen suvun elämää keskiajalta 1800-luvulle

Perttu Immosen kirjoittama 
Suomen rahvaan historia sai alkunsa sukututkimuksesta.  Sukujohtoihin liitetyt kuvaukset menneisyyden ihmisten elämästä ja niitä ohjailleista historian tapahtumista laajentuivat järkälemäiseksi tietoteokseksi rahvaan historiasta.

Arjen ja tavallisen ihmisen historia on ollut historiantutkijoiden mielenkiinnon kohteena viimeistään 1980-luvulta lähtien. Kansatieteilijät ovat olleet siitä kiinnostuneita jo paljon aiemminkin. Valmista materiaalia rahvaan menneisyydestä on siis ollut runsaasti tarjolla odottamassa näkijää, joka koostaisi siitä kokonaisesityksen. Perttu Immosen teos vastasi tähän odotukseen.

Aiemman tutkimuksen tietoja Immonen on höystänyt arkistojen kätköistä löytämillään mainioilla tapausesimerkeillä. Immosen kirja on vetävästi kirjoitettu, ja se suorastaan tempaisee lukijan mukaansa seuraamaan kolmen suvun vaiheita ja seikkailuja eri puolilla Suomennientä keskiajan lopulta 1800-luvun alkuun. Tämä on kirja kaikille historiasta kiinnostuneille.

Comment form has been disabled.