Navigoi

Noora Vallinkoski Tulenkantaja-palkintoehdokkaana

Suomalaisen kirjaviennin edistäjäksi perustettu Tulenkantaja-palkinto jaetaan tänä vuonna jo kymmenennen kerran. Tulenkantaja-palkinto on Aamulehden vuonna 2013 perustama kirjallisuuspalkinto, jonka tarkoituksena on kiihdyttää kotimaisen kirjallisuuden vientiä ulkomaille. Palkinnon arvo on 5 000 euroa. Voittajan valitsee viiden ehdokkaan joukosta päätuomarina toimiva tamperelaiskirjailija Emmi Itäranta.

Voittaja saa palkinnoksi 5 000 euroa ja Kirjallisuuden vientikeskuksen Filin valmennusohjelman Tulenkantaja-voittajateoksen viemiseksi ulkomaille. Voittaja julkistetaan Tampereen Kirjafestareilla joulukuussa.

Noora Vallinkosken Koneen pelko on yksi Tulenkantaja-palkintoehdokkaista. Aamulehden arvio kirjasta:

”Lähimmäisten hyötysuhteisiin tarkentuva, tilanteittain etenevä elokuvamainen kerronta. Ei mikään murroskauden tarina, vaan hyvästit koneiden korvaamalle työkansalaisuudelle ja 1990-luvun turkulaisuudelle. Mieleen jäävät ihmissuhteiden lohduttomuus, museossa lihavartaita jauhavat äijät, synkkä perhenostalgia ja salakavala ironia: ’Yksinäisillä ihmisillä on hienoimmat elämät.’ ”

Miksi maailmalle: Suomalaisten miesluonteiden armoton tyypittely, ainutlaatuisen tiivistetty proosakieli ja huumorin universaalius puhuttelevat.

 

Lähde: Aamulehti