Navigoi

Johanna Hulkon Onnenpäiviä voitti Botnia-palkinnon

Botnia-kirjallisuuspalkinnon voittajaksi on valittu Johanna Hulkon romaani Onnenpäiviä (Atena, 2023).

Johanna Hulkko esiintyy palkinnon voittajana Helsingin Kirjamessuilla torstaina 26.10. klo 10.30–11.00 Lonna-salissa. Voittajaa messuilla haastattelevat kirjailija Sirpa Kähkönen ja kriitikko Aleksis Salusjärvi.

Botnia-palkinnon raati toteaa perusteluissaan voittajateoksesta näin:

”Maailma, jonka Johanna Hulkko kuvaa terävästi romaanissaan, jättää lukijaan syvän muistijäljen. Onnenpäiviä nousi kahdeksan ehdokkaan joukosta Botnia-kirjallisuuspalkinnon voittajaksi, koska se puhutteli raatia eniten.

Hulkko tarttuu lapsuuteen liittyviin valtakuvioihin. Hän käsittelee tyttöjen raakaa ja raakuuteen alistavaa peliä, hyväksytyksi tulemisen tarvetta ja manipulointia sekä koululuokkaa, jossa lahjakkuus on parasta peittää, jottei kävisi huonosti. Hulkko kuvaa tarkkanäköisesti myös sitä, mitä aikuisilta jää tavoittamatta lasten maailmasta. Aikuiset katsovat ohi, samalla kun heidän kulissielämänsä ongelmat heijastuvat lapsiin. Hulkon tekemät hienot kerronnalliset ratkaisut korostavat ulkopuolisuutta mutta myös tukevat nimettömäksi jäävän lapsipäähenkilön näkyväksi tulemista.

Tekstiä kannattelee jäntevä, vahva draama. Huomio kiinnittyy täsmällisiin havaintoihin, joiden kautta kerronta etenee. Paikallisuus kukkii vuorosanoissa, ja se myös huokuu kuvatuista tapahtumista. Oulun Raksilaa muistuttavan talvisen paikan tuntee iholla – sen myös haistaa, jopa maistaa. 70-luvun ajankuva on ehyt mutta ei tekemällä tehty.

Kielellisesti loppuun viritetty ja kerronnallisesti onnistuneesti rytmitetty teos tempaa mukaansa heti ensimmäiseltä sivultaan sortumatta kikkailuun. Hulkon romaani jättää lukijaan varjon: kymmenvuotiaan tytön hahmon. Niin vaikuttava se on.”

 

Botnia-kirjallisuuspalkinnon perustaja on Oulun kirjailijaseura ry.

Palkintosumma on 15 000 euroa. Sen lahjoittavat Oulun kaupunki, Osuuskauppa Arina ja Hätälä. Kilpailun yhteistyökumppaneita ovat Suomalainen Kirjakauppa, Oulun Energia sekä Booky.fi.