Navigoi

Anna Soudakova ja Riikka Kaihovaara Toisinkoinen-ehdokkaina

Anna Soudakovan Varjele varjoani sekä Riikka Kaihovaaran Vieras eläin ovat ehdolla Toisinkoinen-palkinnolle vuonna 2022.

Varjele varjoani on kuvaus venäläisen maahanmuuttajanaisen ja hänen tyttärensä elämästä. Se pohtii kulttuurien yhteensovittamista, omaksi ottamista ja johonkin kuulumista ja näyttää, miten suomalaisuus ja venäläisyys kulkevat identiteetissä rinnan, mutta eivät koskaan oikein sulaudu toisiinsa.

Vieras eläin ja muita luontokappaleita avaa keskustelun siitä, miten voimme elää yhdessä luonnon kanssa tietäen, että tuotamme sille kärsimystä. Kaihovaara ei kaihda vaikeitakaan kysymyksiä tai moraalikäsityksiemme asettamista kriittiselle tarkastelulle.

Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden opiskelijoiden ainejärjestö Putkinotko Ry myöntää palkinnon vuoden parhaalle kirjailijan toiselle kaunokirjalliselle teokselle, toisinkoiselle. Palkinnon ajatuksena on lisätä huomiota kirjailijoiden toisille teoksille, jotka usein jäävät esikoisromaanien ja useampia romaaneja julkaisseiden, jo kirjailijanimeä saaneiden kirjailijoiden teosten varjoon. Toisinkoinen-palkinto jaettiin vuoden 2014 lokakuussa ensimmäistä kertaa.

Palkinto tarjoaa  näkyvyyttä aloittaville kirjailijoille, herättää keskustelua kirjallisuudesta, antaa vakavaa huvia kirjallisuuden opiskelijoille – sekä tietysti antaa kunnian sille jolle kunnia kuuluu. Voittajan valitsee seitsenhenkisen raati, johon kuuluu opiskelijoita fukseista maisterivaiheen opintoja suorittaviin. Jukka Itälän suunnittelema kiertopalkinto vaihtaa omistajaa syksyisin järjestettävässä Loskagaala-juhlassa.