Kustantajilta maksuton oppimateriaali vastaanottokeskuksiin


Kustantajat ovat valmistaneet yhteistyössä maksuttoman suomen kielen oppimateriaalin turvapaikanhakijoille. Materiaali on jaossa SPR:n ylläpitämien vastaanottokeskusten ja internetin kautta. 

 

Kustantajien kädenojennus turvapaikanhakijoille: maksuton suomen kielen oppimateriaali vastaanottokeskuksiin

 

Oppimateriaalikustantajien tuottama Hauska tavata! Opin suomea -alkeisoppikirja jaetaan maksutta kaikkiin Suomen Punaisen Ristin ylläpitämiin vastaanottokeskuksiin. Kirja on tilattavissa muihin vastaanottokeskuksiin Punaisen ristin kautta, ja se on myös vapaasti ladattavissa internetistä. Oppimisen helpottamiseksi kirja on rakennettu siten, ettei oppilaalla ja opettajalla tarvitse olla yhteistä kieltä.

 

Vapaasti käytettävällä oppimateriaalilla oppimateriaalikustantajat haluavat tukea vastaanottokeskusten työtä ja edistää turvapaikanhakijoiden kotoutumista. Muuttoliikkeen myötä suomalaiset kohtaavat arjessaan yhä enemmän kulttuurista moninaisuutta, jolloin yhteisen kielen merkitys korostuu.

 

”Viimeisten kahden vuoden aikana Suomeen on saapunut huomattava määrä turvapaikanhakijoita. On luontevaa, että autamme siinä, mitä osaamme parhaiten: kieli on avain kotoutumiseen, ja onnistunut kotoutuminen tuo yhteiskunnalle myös säästöjä”, Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho sanoo.

 

Turvapaikanhakijoiden suomen kielen kerhot ovat keskeinen osa Punaisen Ristin kotoutumista tukevaa toimintaa, ja uusi oppimateriaali tulee tarpeeseen.

 

”Sadat suomea opettavat Punaisen Ristin vapaehtoiset ovat kovasti toivoneet ajantasaista opetusmateriaalia. Tuore alkeisoppikirja on erittäin tervetullut apu turvapaikanhakijoiden ja muidenkin maahanmuuttajien suomen kielen opetukseen”, kiittelee Punaisen Ristin maahanmuuttajaohjelman kehittämispäällikkö Johanna Matikainen.

 

 

Tiivis paketti suomen kielen opetukseen

Hauska tavata! Opin suomea on 500 sanan avainpaketti siihen, mitä suomalainen kulttuuri on ja miten Suomessa selviää. Kokonaisuudessaan kaikille turvapaikanhakijoille yhteinen oppimateriaali tekee turvapaikanhakijoiden suomen kielen opiskelusta aiempaa järjestelmällisempää.

 

”Oppiminen on kansallinen ylpeydenaiheemme, ja oppimisen kulttuurista on varaa ammentaa myös Suomeen tuleville turvapaikanhakijoille. Maksuton oppimateriaali helpottaa opettajan työtä, sillä sen avulla kuka tahansa voi opettaa suomea. Tämä auttaa myös opettajien rekrytointia vastaanottokeskuksiin”, kirjan tekijä Tuula Mänty kertoo.

 

Suomalainen kulttuuri tutuksi arkitilanteiden kautta

Kirja on rakennettu runsaan kuvituksen avulla siten, ettei oppilaalla ja opettajalla tarvitse olla yhteistä kieltä. Piirrosten kautta kirjassa tuodaan esiin myös suomalaista kulttuuria ja tasa-arvoista arvomaailmaa.

 

”Turvapaikanhakijoiden koulutustausta vaihtelee suuresti. Siksi suomen kieltä lähestytään arkisten tilanteiden kautta, ja vuoropuheluiden mallilauseet rohkaisevat puhumaan. Kielen teoreettinen sisältö on karsittu minimiin”, toinen kirjan tekijä Ulla Paavilainen kertoo.

 

Kirjan lopussa on sanasto neljällä kielellä: suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja arabiaksi. Tyhjä viiva sanastossa mahdollistaa opiskelijan omakielisen sanaston rakentamisen. Suomen kielen lausumisohjeet löytyvät mobiilioptimoidulta hauskatavata.fi -internetsivulta.

 

Hauska tavata! Opin suomea -kirjan kustantamiseen ovat osallistuneet e-Oppi Oy, Edita Publishing Oy, Finn Lectura Oy, Kustannusosakeyhtiö Otava, Opike, Lasten Keskus, Sanoma Pro Oy ja Schildts & Söderströms Oy.

 

Lisätiedot:

Ulla Paavilainen
oppikirjailija
puh: +358 40 709 3198
ullapaavilainen(at)hotmail.com

Tuula Mänty
vapaaehtoinen, suomen kielen valmentaja
puh: +358 400 604887
tuula.snow(at)gmail.com

Sakari Laiho
johtaja, Suomen Kustannusyhdistys
puh: +358 40 579 8868
sakari.laiho(at)kustantajat.fi

Teuvo Sankila
kustannusjohtaja, oppimateriaalit, Otava
puh: +358 50 3737 474
teuvo.sankila(at)otava.fi

Johanna Matikainen
Maahanmuuttajaohjelman kehittämispäällikkö
puh: +358 20 701 2179
johanna.matikainen(at)punainenristi.fi

 

Tilläggsinformation:

Filippa Forsman
Redaktör, Schildts & Söderströms
+358 40 586 0849
filippa.forsman(at)sets.fi

 

Suomen Kustannusyhdistys SKY on suomalaisten kirjankustantajien yhteistyö- ja edunvalvontajärjestö. Yhdistyksen tehtävänä on tukea jäseniään kehittämällä kustannusalan toimintaedellytyksiä. Aatteellisena järjestönä se edistää kirjallisuuden levitystä, lukemisharrastusta sekä sananvapautta. SKY:n jäsenenä on yli 100 kirjankustantajaa. Ne vastaavat noin 80 %:sta maan kaupallisesti kustannetuista kirjanimikkeistä ja yli 75 %:sta kirjamyynnistä. SKY:n jäsenyritykset julkaisevat vuosittain noin 4 500 uutuuskirjanimikettä. Kustannusyhdistyksen jäsenten myynnin arvo on noin 300 miljoonaa euroa vuodessa. Kustantamot työllistävät välittömästi yli 1 500 ihmistä. Tämän lisäksi tulevat mm. painolaitosten ja logistiikkayhtiöiden henkilöstöt.

Luokka: Uutiset

Comment form has been disabled.