Navigoi

Atenan kevään 2025 kirjat on julkaistu!

Atenan kevään kirjat ravistelevat, purkavat myyttejä ja jättävät mieleen jäljen

Atenan kevään 2025 kustannusohjelma on julkaistu. Terävien näkökulmien ja karheiden kertomusten ystäviä hemmotellaan nyt toinen toistaan kiinnostavammilla teoksilla, joista riittää pureksittavaa pitkäksi aikaa.

Tutustu kevään koko valikoimaan Kevään tähdet -katalogissa >>

Rosoisen tarkkanäköisiä romaaneja ihmiseksi tulemisesta

Rouheiden hahmojen ja elämänmakuisten tarinoiden ystävillä on keväällä tarjolla kaksi upeaa romaania. Mustan huumorin mestari Soili Pohjalainen on kutonut Perätilassa-perheromaaniinsa muistojen ja tunnelmien aineksista tarinan, josta langanpätkät saattavat törröttää, mutta kokonaisuudessa on suvun näköä. Noora Vallinkosken teoksessa Miten meistä tuli ihmisiä puhuttavat eriarvoisuus, sosiaalisen nousun aiheuttama juurettomuus ja menettämisen pelko. Rakkautta ei riitä tuhlattavaksi missään.

Koskettavia tietokirjoja epävarmuudessa elämisestä ja kotiin löytämisestä

Pauliina Pulkkinen ja Leena Virtanen ovat kirjoittaneet viisaan tietokirjan adoptiosta. Niin pitkä on matka -kirjan aikaraamit ulottuvat huutolaislapsista nykypäivään. Atefeh Sebdanin omakohtainen kirja Oman onneni nojassa on vahva kuvaus Iranista Ruotsiin salakuljetetusta lapsesta, joka joutui järkyttäviin olosuhteisiin sijaisperheessään, mutta josta kasvoi lopulta voimakas selviytyjä. Taina Tervosen Me emme ole täältä -tietokirja puolestaan antaa äänen ihmisille, joiden elämä koostuu pakatuista repuista, laittomista rajanylityksistä ja epävarmasta välitilasta, jossa tulevaisuus on hämärän peitossa.

Yhteiskuntaa ravistelleita tapahtumia

Antero Holmilan pysäyttävä tietokirja muistuttaa, että holokausti on koko Euroopan yhteistä historiaa. Vaikka tapahtumat eivät muutu, tulkinnat elävät edelleen. Maantieteen myytit -teos tempaa lukijan valloittavasti mukaansa purkaessaan vanhoja ajattelumalleja ja harhakäsityksiä, jotka muokkaavat edelleen ajatteluamme esimerkiksi Eurooppa-keskeisyydestä, rajamuureista tai Venäjästä. Psykoterapiakeskus Vastaamon rikosvyyhti tyrmistytti laajuudellaan ja häikäilemättömyydellään. Viranomaisten asiantuntijana tapauksen rikostutkinnassa mukana ollut Aarno Malin valottaa kirjassaan Ransom man Aleksanteri Kivimäen hämärää hakkerimenneisyyttä. Emma Nikander ottaa toiveikkaan näkökulman tulevaisuuteen esitellessään lempeitä ja radikaaleja utopioita kirjassaan Maailman paras maailma.

Muistin, kivun ja vuorovaikutuksen logiikkaa

Psykologian professori Charan Ranganath mullistaa käsityksemme muistista. Muisti ei ole tallenne, vaan mielemme pyrkii sovittamaan muistikuvamme johdonmukaisiksi tarinoiksi – joskus jopa valemuistojen avulla. Celia Svedhem kuvaa migreenikipua omakohtaisen raastavasti kirjassa Pimeä huone. Toiveikas toipumismatka näyttää, kuinka sairaus vaikuttaa ihmiseen ja maailmaan hänen ympärillään. Valehtelu puolestaan vaikuttaa ihmissuhteisiin ja ajatteluun, ja tästä kertoo Ruotsin kansainvälisesti menestynein kirjailija Thomas Erikson kirjassaan Valehtelijat ympärilläni. Tuula-Riitta Välikoski ja Sanna Ala-Kortesmaa avaavat Kuuntelemisen voima -kirjassaan sitä, miten hyvä kuuntelija voi selkeyttää ja syventää ihmissuhteita.