Tiina Miettinen
Juuria ja juurettomia
Suomalaiset ja suku keskiajalta 2000-luvulle
-
E-kirja
-
Sidottu
Sukupuumme ovat tuuheita – 1800-luvun alussa meillä kullakin eli 500 esivanhempaa
Suvuton ihminen on suojaton. Tämä käy ilmi jo suomalaisista kansanrunoista.
Juuria ja juurettomia esittelee, miten suomalaisten sukukäsitys on muuttunut 500 viime vuoden aikana. Aina sukututkimus ei esimerkiksi ole pohjautunut asiakirjoihin, vaan lähteiden puutteita on täydennetty sukua mairittelevalla fiktiolla. Kustaa Vaasan sukujuuret haluttiin löytää kauaksi historian hämärään, mutta suomalaiselle talonpojalle ei esivanhempia löytynyt.
Historian ystävälle sopiva tietokirja kertoo suvuista monipuolisesti. Sen aiheita ovat Ruotsin suurvaltakauden suvut, sukututkimusta tehneet nunnat, historian suosimat isälinjat, sukulaisavioliitot sekä sukuselvitysten tärkeys yksittäiselle ihmiselle, kuten säveltäjä Jean Sibeliukselle. Entä millaisia haasteita geenitutkimus tuo sukututkimukseen?
Nykyihmisellä on 1900-luvun alkuun tultaessa 16–64 esivanhempaa ja 1800-luvun alussa jo 512. Voimme siis valita, mitä sukulinjoja seuraamme – vaikkemme valitsisikaan sitä kaikkein hienointa isälinjaa.
ISBN painettu: 9789523005433
ISBN e-kirja: 9789523005808
Kirjastoluokka: 99.3
Sivumäärä: 300
Ilmestyminen: 26.9.2019
Kansi: Emmi Kyytsönen
Osta verkkokaupasta
Kirjasta sanottua
”Juuria ja juurettomia -kirja imaisee lukijansa mukaan sukututkimuksen kiehtovaan historiaan. Teos nostaa sieltä esille monia kiehtovia vaiheita ja ilmiöitä.”
Antiikki & Design
"Juuristaan kiinnostuneille tutkija Tiina miettisen Juuria ja juurettomia tarjoilee paljon tietoa ja ajateltavaa, alkaen jo suvun käsitteestä."
Pirkko Kotirinta, Helsingin Sanomat
Tiina Miettinen
Tiina Miettinen on filosofian tohtori ja tutkijana Tampereen yliopistossa. Miettinen asuu Tampereella, jossa hän on myös syntynyt ja kasvanut. Hän toimii sukututkimusopettajana kansalaisopistossa, ja on Suomen sukututkimusseuran tieteellisen julkaisun, Genoksen toimittaja. Tiina Miettinen on harrastanut sukututkimusta teini-iästä asti. Hänen väitöskirjansa käsitteli naimattoman naisen asemaa 1600-luvulta 1800-luvun alkuun. Hänen erityisalaansa on 1600- ja 1700-lukujen hämäläinen talonpoikaisyhteiskunta […]