Navigoi

 • E-kirja

 • Sidottu

Avainsanat

 • huumausaineet
 • kulttuurihistoria
 • Mikko Ylikangas
 • suomi

Mikko Ylikangas

Unileipää, kuolonvettä, spiidiä

Huumeet Suomessa 1800-1950

 • E-kirja

 • Sidottu

Palkittu ja kehuttu historiateos huumeiden historiasta Suomessa

Suomessa on totuttu puhumaan huumeista varsin uutena yhteiskunnallisena ongelmana, mutta maamme huumeiden historia on kiinnostavaa luettavaa. On ehkä yllättävää, että jo 1920-luvulla puhuttiin huumeongelmasta Helsingissä tai että Suomi oli yskänlääkkeenä käytetyn heroiinin kulutuksessa johtava länsimaa 1930-luvulla. Kuitenkin jo 1800-luvun alussa viranomaiset olivat huolissaan esimerkiksi oopiumin väärinkäytöstä, vaikka varsinaista huumausainekontrollia ei ollut. Ristiriita laillisen käytön ja väärinkäytön välillä jatkui läpi kirjassa käsiteltävän ajanjakson 1800-luvun alusta 1950-luvulle. Morfiinia, kokaiinia ja heroiinia sai pitkään vapaasti tai helposti reseptillä. Samaan aikaan huumausaineiden pimeä kauppa kukoisti.

Laaja ja yleistajuinen teos kertoo, miten huumaavat aineet tulivat Suomeen, ketkä niitä käyttivät tai väärinkäyttivät ja kuinka käyttö ja huumekulttuuri muuttuivat 150 vuodessa. Kirjassa tarkastellaan valtiovallan ja lehdistön suhtautumisen muutosta, huumausainekontrollin syntyä ja kehitystä, vieroitushoitojen kehitystä sekä Suomea laittoman huumekaupan näyttämönä. Kiinnostavaa on myös lukea heroiinin ja metamfetamiinin käytöstä viime sodissa sekä taiteilijapiirien huumekokeiluista.

Suomen Akatemian ohjelmapäällikön, FT Mikko Ylikankaan tietokirja perustuu monipuoliseen lähdeaineistoon. Muun muassa oikeuslaitoksen, poliisin ja lääkintöhallituksen arkistolöytöjen ohella kirjassa esitellään huumausaineista käytyä keskustelua ja kokemuksia sanomalehtikirjoituksissa, kirjallisuudessa sekä esimerkiksi sotaveteraanien muistelemina.

ISBN painettu: 9789517965781
ISBN e-kirja: 9789511424482
ISBN äänikirja: 9789523009318
Kirjastoluokka: 90.2
Sivumäärä: 264
Ilmestyminen: 1.4.2009

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto 2010
Vuoden tiedekirja -palkinto 2010
Historian ystäväin liiton kunniamaininta 2010

Osta verkkokaupasta

Avainsanat

 • huumausaineet
 • kulttuurihistoria
 • Mikko Ylikangas
 • suomi

Kirjasta sanottua

On usein väitetty, että Suomen ensimmäiset narkomaanit olivatsotaveteraaneja. Ylikankaan erittäin mielenkiintoinen teos paljastaa,että näin ei suinkaan ollut, vaikka sota lisäsikin huumaavienaineiden käyttöä.
-Erik Ahonen, Aamulehti, 8.5.2009

Kirja on kiehtova yleisesitys ikuisesti ajankohtaisesta aiheesta.
-Risto Nevanlinna, Basso, 3/2009

Unileipää, kuolonvettä, spiidiä (Atena 2009) antaa kattavan kuvan1900-luvun alun huumausainekäyttäytymisestä maassamme.
-Anni-Helena Leppälä, Kansan Uutiset 15.5.2009

Kirja graafisine esityksineen, tilastoineen ja kuvineen antaa täysinuudenlaisen kuvan ongelmavyyhdistä, jota vuosikymmenet vähäteltiin jajota ei minkäänlaisena ongelmana edes koettu.
-JohnnytKai Forssell, Satakunnan Kansa 7.5.2009

Maan huumehistoriasta koottu teos ravistelee perään lisää totuttujakäsityksiä paljastamalla, että seuraavalla vuosikymmenellä Suomikuului laillisessa heroiinin käytössä maailman kärkimaihin.
-

Mikko Ylikangas

Filosofian tohtori Mikko Ylikangas (s. 1963) on väitellyt Helsingin yliopistossa yleisestä historiasta vuonna 2004. Hänen väitöskirjansa on nimeltään Rivit suoriksi! Kaunokirjallisuuden polittinen kontrolli Neuvosto-Karjalassa 1917-1940. Ylikangas on työskennellyt useita vuosia tutkijana ja yliopistolehtorina Helsingin yliopiston Renvall-instituutissa, ja vuodesta 2004 lähtien Suomen Akatemian ohjelmapäällikkönä. Tällä hetkellä hän toimii muun muassa Päihteet ja addiktio -tutkimusohjelman ohjelmapäällikkönä. Ylikangas […]

Siirry kirjailijan sivulle

Voisit pitää myös näistä