Juho Kotakallio
Hänen majesteettinsa agentit
Brittitiedustelu Suomessa 1918-1941
-
E-kirja
-
Sidottu
Britannian salaiset asiamiehet tiedustelivat Neuvostoliittoa Suomesta käsin
Lokakuun vallankumouksen jälkeen Secret Intelligence Service eli SIS kiinnostui Neuvosto-Venäjästä. Samalla brittitiedustelu kiinnitti huomionsa maihin, joista olisi apua Neuvostoliiton vastaisessa tiedustelussa – eräs tärkeimmistä oli vasta itsenäistynyt Suomi. Brittiagenteille Suomi oli erinomainen tarkkailupaikka, koska pitkää ja korpista rajaa oli vaikea valvoa. Lisäksi briteillä ja suomalaisilla oli yhteinen tavoite: bolševismin vastustaminen.
Brittiagentit liikkuivat Suomessa peitetehtävienturvin – he olivat liikemiehiä, toimittajia, diplomaatteja tai upseereita. Heidän joukossaan oli kiinnostavia tiedustelijapersoonallisuuksia, jotka onnistuivat toistuvasti vaihtamaan kasvojaan ja sulautumaan ympäristöönsä – kuuluisimpina sir Paul Dukes ja Sidney Reilly, James Bondin esikuva.
Talvisodan aikana brittitiedustelu vahvistui entisestään, kun Suomeen tuli brittivapaaehtoisia, joita käytettiin myös tiedustelutehtäviin. Neuvostoliitosta kerättyjä tietoja vaihdettiin etsivän keskuspoliisin sekä yleisesikunnan tiedustelun kanssa.
Hänen majesteettinsa agentit tuo uutta tietoa vähälle huomiolle jääneestä brittitiedustelusta lokakuun vallankumouksesta jatkosotaan asti. Teos piirtää jännittävän kuvan Suomesta suurvallan itänaapurina sekä tiedustelualasta, joka työskenteli lakkaamatta pinnan alla itsenäisyytemme ensimmäisinä vuosikymmeninä.
Kirjasta on tuotettu myös e-kirja.
ISBN painettu: 9789523000254
ISBN e-kirja: 9789523000476
Kirjastoluokka: 92
Sivumäärä: 297
Ilmestyminen: 15.5.2014
Osta verkkokaupasta
Kirjasta sanottua
Kotakallion kirja kuvaa herkullisesti tiedustelun mutkikasta mutta täsmällistä logiikkaa.
Jukka Tarkka, Helsingin Sanomat
Juho Kotakallio
FT Juho Kotakallio (1978) on tehnyt väitöskirjansa Ison-Britannian tiedustelutoiminnasta Suomessa.