Miika Siironen
Mustan lipun alla
Elias Simojoen elämä ja utopia
-
Sidottu
Äärioikeistolaisen papin tarina avaa suomalaisen fasismin syntyhistoriaa
Akateemisen Karjala-Seuran perustaja, fasistisen IKL:n nuorisojohtaja, sisällissodan valkoinen veteraani – Elias Simojoki (1899–1940) oli kiihkeä äärioikeistolainen.
Mustan lipun alla kuvaa ääriajattelun syntyä erään sotien välisen ajan näkyvimmän poliittisen hahmon kautta. Jo lukiolaispoikana Simojoki osallistui sisällissotaan ja Itä-Karjalan heimosotaretkeen. 1920-luvun Suomi oli sodan runtelema epävakaa valtio, jota Simojoki aatetovereineen yritti yhtenäistää ryssävihalla ja Suur-Suomi-unelmilla. Syntyi opiskelijajärjestö Akateeminen Karjala-Seura ja myöhemmin Isänmaallinen Kansanliike, suomalaisen fasismin keskeisin organisaatio. IKL:n kansanedustajana ja karismaattisena nuorisojohtajana Simojoki lietsoi uskonnollista ja kansallista herätystä 1930-luvulla. Hän oli aina valmis ajamaan ideologiaansa myös väkivallalla.
Mustan lipun alla -teos piirtää kuvan jyrkästä ja traagisesta hahmosta, joka eli uskonnon ja äärinationalismin ristipaineessa. Yksilön kuvauksesta teos laajenee kertomukseksi luterilaisen uskon, rasismin ja fasismin epäpyhästä kolminaisuudesta.
ISBN painettu: 9789523003163
Kirjastoluokka: 92 / 99.2
Sivumäärä: 328
Ilmestyminen: 31.1.2017
Botnia-palkintoehdokkus 2017
Osta verkkokaupasta
Kirjasta sanottua
Tasapainoinen, psykologisoiva lähestymistapa pitää lukijan otteessaan alusta loppuun. Siirosen suomen kieli on eloisaa ja jotenkin rehevää.
Pekka Harttila, Satakunnan Kansa
Miika Siironen
VTT Miika Siironen (s. 1973) on poliittiseen historiaan erikoistunut tutkija, joka on käsitellyt teoksissaan varsinkin äärioikeistoa. Elias Simojoen elämästä kertonut Mustan lipun alla oli myös Botnia-palkintoehdokkaana.