Marko Tikka & Seija-Leena Nevala
Kielletyt leikit
Tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888–1948
-
Sidottu
-
Äänikirja
Tanssikiellon historia on tunteiden historiaa
Joulukuussa 1939 tanssimisesta tuli rikos. Tavallisista huvittelunhaluisista ihmisistä tehtiin rikollisia, joita sakotettiin ja jopa passitettiin vankilaan. Sotaa käyvän maan poliisi ja oikeuslaitos jahtasivat kaupungeissa ja maaseudulla tanssikiellon rikkojia. Kaksi tanssijaa menetti henkensä ratsioissa, ja arviolta viittätoista tuhatta suomalaista – etenkin nuoria naisia – rangaistiin tanssimisesta. Morsiusparikin tuomittiin omissa häissään tanssimisesta.
Elokuvia sai katsella, puhetilaisuuksia pitää, jopa juoda alkoholia – mutta mikä tanssista teki niin vaarallisen, että se oli kiellettävä? Maailman mittakaavassakin poikkeuksellinen tanssikielto oli seurausta vuosikymmeniä kestäneestä tanssin vastustamisesta.
Kielletyt leikit arvioi ensimmäistä kertaa laajasti tanssikiellon syitä ja seurauksia. Tanssiminen oli polttopiste, joka yhdisti niin nuoriso- ja työväenliikkeen kamppailun uusista jäsenistä, käsityksen isänmaallisuudesta kuin sen, kenellä on valta päättää naisen kehosta.
Tanssikiellon historia on tunteiden historiaa. Seuraukset kantoivat pitkälle sodanjälkeiseen aikaan – aina lavatanssien kultakauteen saakka.
Kielletyt leikit on voittanut tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2020.
Palkinnon valinnut Helsingin kaupungin apulaispormestari Nasima Razmyar kuvaa kirjaa:
”Kielletyt leikit avaa Suomen historiasta tuoreen näkökulman ja vie lukijan uuden tiedon äärelle. Kirjan eteen on tehty syvällistä tutkimusta ja faktojen lisäksi esitetään kiinnostavaa laajempaa analyysiä.
Kielletyt leikit on mielenkiintoinen katsaus suomalaiseen sosiaalihistoriaan. Se kääntää esiin Suomen historiasta sivun, jota ei ehkä kovin laajasti tunneta eikä ole ennen tutkittu.”
ISBN painettu: 9789523006133
ISBN äänikirja: 9789523007987
Kirjastoluokka: 90.2
Sivumäärä: 260
Ilmestyminen: 17.3.2020
Äänikirjan lukija: Antti Jaakkola
Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinto 2020
Osta verkkokaupasta
Kirjasta sanottua
Tämä lähteitä mielenkiintoisesti soveltava teos avaa kiehtovia polkuja suomalaiseen tanssikulttuuriin, josta ei ole draamankaarta ja lieveilmiöitä puuttunut. Kielletyt leikit tarjoaa tiukkaa faktaa ja sopivasti myös viihdykettä, ajankuvaa. Teos on näkemyksellinen, helppolukuinen ja erittäin lukijaystävällinen tietokirja.
Kari Kumpulampi, Viikko Pohjois-Karjala
Erinomaisen mielenkiintoinen kuvaus suomalaista kulttuurihistoriaa, elämänmenoa. Pitkä, monipuolisen värikäs matka on tanssien kuljettu vuodesta 1888 nyt nähtävään ”Tanssii tähtien kanssa” -ohjelmaan.
Pekka Hurme, Kallio-lehti
Teos kuvaa mukaansa tempaavalla tavalla ainutlaatuista tanssikieltoa, joka oli voimassa Suomessa talvi- ja jatkosotien aikana. Jännitystä kerrontaan luo se, että lakia uhmattiin kirjaimellisesti oman henkensä kaupalla. Teos kasvaa otsikkoaihettaan laajemmaksi sosiaali- ja mentaalihistorialliseksi kuvaukseksi suomalaisesta sielunmaisemasta.
Finlandia 2020 -palkinnon esiraati
Mukaansatempaavasti kirjoitettu tietokirja, joka valottaa tavallisten suomalaisten elämää ja tunnelmia sota-aikana. Kertoo siitä, mistä perinteinen sotahistoria visusti vaikenee: konservatiivisen valtiovallan ja kirkonmiesten pyrkimyksestä säädellä jopa siviilien elämää ja tunteita sodankäynnin varjolla.
Kommentti Finlandia-palkinnon lukijaäänestyksessä
Marko Tikka
FT, Suomen historian dosentti Marko Tikka on historiantutkija Tampereen yliopistossa. Hän on tehnyt palkitun väitöskirjan kenttäoikeuksista sekä saanut Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2017 yhdessä Aapo Roseliuksen ja oula Silvennoisen kanssa Suomalaiset fasistit -kirjasta. Hän on kirjoittanut useita kevyen musiikin historiaa käsitteleviä tekstejä, joista Seija-Leena Nevalan kanssa kirjoitettu teos Kielletyt leikit sai tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Vapaa-aikanaan Tikka soittaa […]
Seija-Leena Nevala
FT Seija-Leena Nevala on koulutukseltaan Tampereen yliopistosta valmistunut filosofian tohtori, mutta hän pitää itseään akateemisena sekatyöläisenä. Nevala tutkii ja opettaa yliopistossa ja kansanopistossa, ja hän vie historian ilosanomaa mieluusti myös akateemisen yhteisön ulkopuolelle luennoimalla ja kirjoittamalla. Seija-Leena Nevala on perehtynyt erityisesti sukupuolihistoriaan, perhehistoriaan sekä suomalaisen yhteiskunnan historiaan 1920–1950-luvuilla. Väitöskirjassaa hän tarkasteli Lotta Svärd -järjestöä ja […]