Ilari Aalto & Elina Helkala
Matka muinaiseen Suomeen
11 000 vuotta ihmisen jälkiä
-
Sidottu
Muinaisilla paikoilla on paljon kerrottavaa niille, jotka pysähtyvät kuulemaan
Unohda Ateenan Akropolis ja Egyptin pyramidit – muinaismuistoja löytyy Suomestakin. Maamme alueella on asunut ihmisiä lähes 11 000 vuotta, viimeisen jääkauden päättymisestä asti. Vuosituhansien varrella he ovat jättäneet jälkeensä hauto- ja, muinaislinnoja ja aarrekätköjä.
Matka muinaiseen Suomeen johdattaa jännittävien muinaisjäännösten myötä entisajan elämään varhaisimmalta kivikaudelta aina maailmansotien aikaan. Kirja vie sekä tunnetuille paikoille, kuten Astuvansalmen kalliomaalauksille, että uusille arkeologisille kaivauskohteille. Menneisyyden löytöretkellä tunnelmoidaan uhrilähteillä ja ikiaikaisilla kalmistoilla, tutkitaan kuppikivien arvoitusta ja sukelletaan Itämeren pohjan laivanhylyille.
Kirja johdattaa myös ikiaikaisten kysymysten äärelle: Oliko Suomessa viikinkejä? Mitä kieltä kivikaudella puhuttiin? Paljonko voimme ylipäätään tietää menneisyyden elämästä?
ISBN painettu: 9789523003286
Kirjastoluokka: 92
Sivumäärä: 264
Ilmestyminen: 8.6.2017
Suomen muinaistutkimuksen tuki ry:n Vuoden arkeologinen teko 2017 -tunnustus 2018
Vuoden Historiateos 2017 -palkintoehdokkuus 2017
Kirjasta sanottua
Kirjasta sanottua:
Tuloksena on lukunautinnon ohella mainio kokonaiskuva suomalaisesta menneisyydestä. -- Kuvat ovat puhuttelevia, tarkoin valittuja muistijälkien synnyttäjiä ja säilyttäjiä. Tällä muinaismatkalla voi nauttia maisemista…
Anja Kuoppa, Amusa
Asiantuntemuksella kerrottu opas oman maan muinaisuuteen.
Seppo Paajanen, Etelä-Saimaa
Historiasta ja sukututkimuksesta kiinnostuneelle Suomen muinaismuistojen esittely on varsinainen kulttuuriteko. Upeasti kuvitettu teos auttaa ymmärtämään suomalaisten elinoloja ja yhteiskuntamme muutosta jopa tuhansien vuosien taakse.
Riitta Lehtimäki, Kotiliesi
Kirjan parasta antia on sen sujuva ja rennonoloinen kerronta. Muinaishistoria lehahtaa eloon, paikkojen seikkaperäinen kuvaus saa lukijan innostumaan.
Seppo Paajanen, Uutisvuoksi
Arkeologi Ilari Aalto on tehnyt aineellisesta menneisyydestämme komean tietokirjan yhdessä muinaistekniikkaan perehtyneen kuvataiteilijavaimonsa Elina Helkalan kanssa. Pariskunnan edellinen teos -- sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon, ja uusi kirja on yhtä vankkaa laatua.
Tuula Koukku, Tiede
Aalto maalaa menneisyyden esiin värikkäinä mielikuvina.
Suomen Kuvalehti
Jos tästä kirjasta ei tule joululahjahitti, syön kukkahattuni: niin upea sukellus suomalaisuuden historiaan - - kirja on. Kiintoisan sisältönsä lisäksi se on komea ulkonäöltään, Elina Helkalan kuvituksin, lukuisin valokuvin sekä taitoltaan ja kooltaan, joka tekee siitä täydellisen sohvapöytäkirjan.
Kulttuuri kukoistaa -blogi
Kirja oli ihana lukukokemus pienintä yksityiskohtaa myöten.
1001 kirjaa ja yksi pieni elämä -blogi
Ilari Aalto
FM Ilari Aalto (s. 1990) on arkeologi, keskiajantutkija ja intohimoinen keskiajan elävöittäjä. Hän on valmistunut maisteriksi Turun yliopistosta ja tekee tutkimusta Aboa Vetus & Ars Nova -museossa. Hämeenlinnalaissyntyinen Aalto on lapsesta asti ollut kiinnostunut menneisyydestä, ja Hämeen keskiaikainen linna on hänelle tärkeä paikka. Vapaa-ajallaan Aalto kirjoittaa kahta blogia, joista toinen käsittelee arkeologiaa ja toinen egyptologiaa. […]
Elina Helkala
Elina Helkala (s. 1987) on kuva- ja mediataiteen sekä muinaistekniikan artesaani. Kuusankoskelta kotoisin oleva ja Turussa asuva Helkala on kuvittamisen lisäksi taitava valokuvaaja. Vapaa-ajallaan hän harrastaa palokuntatoimintaa Turun vapaaehtoisessa palokunnassa. Helkala on kiinnostunut muinaisuuden elävöittämisestä ja kokeilevasta arkeologiasta. Helkala on opinnoissaan perehtynyt moniin perinteisiin käsityömenetelmiin. Hän on erikoistunut nahan ja eläinten kallojen työstöön. Hän on […]