Roope Lipasti
Mikaelin kirja
-
E-kirja
-
Paperikirja
-
Äänikirja
Historiallinen lukuromaani Agricolasta ja Birgitta-vaimosta ankarana talvena 1557.
Agricola lähtee rauhanneuvotteluihin Venäjälle. Matka on raskas ja tehtävä hermoja raastava – paluumatkalla asiat ovat vielä huonommin. Samaan aikaan Birgitta-vaimo joutuu Turussa oikeudenkäyntiin Mikaelin kirjan vuoksi, joka sisältää Suomen kansan noituutta.
Mikaelin kirjoittama kirja yhdistää puolisot: Mikael täydentää ja varjelee kirjaa Venäjällä. Birgitta piilottelee kopiota piispantalossa. Talven taittuessa seurueen matka viivästyy ja piiri Birgitan ympärillä kiristyy. Milloin on syytä poiketa totuudesta? Milloin talvenmittainen ikävä päättyy?
Lipasti punoo taitavasti yhteen huumorin ja historian.
ISBN painettu: 9789523008380
ISBN e-kirja: 9789523008533
ISBN äänikirja: 9789523008717
Kirjastoluokka: 84.2
Sivumäärä: 300
Ilmestyminen: 17.8.2021
Osta verkkokaupasta
Kirjasta sanottua
Romaanin kerronnan eloisuus miellyttää minua, samoin se, että aika, tavat ja tapahtumat näyttäytyvät kummankin aviopuolison kannalta. Agricolan traaginen reissu liian varhaisine kuolemineen ja käsikirjoituskohtaloineen muodostaa jäntevän kaaren, jonka ympärille mahtuu muuta, sopivasti, ei liikaa – eikä yksipuolisesti. Siitä Birgitta ja romaanin sivuhenkilöt sivujuonteineen pitävät huolen. Teksti luistaa liukkaasti kuin reki talvisilla Venäjän aroilla.
Tuijata. Kulttuuripohdintoja -blogi
Roope Lipastin tyylinvaihto huumorikirjoista historialliseen romaaniin, vakavaan proosaan, on onnistunut hyvin. Kun ammattimies on asialla, tarina kulkee raiteillaan kuin juna. Kaikesta huomaa, että pohjatyöt on tehty perusteellisesti.
Jorma Melleri, Vapaavuoro-blogi
Agricolasta piirtyy juuri sellainen sivistynyt ja muutakin kuin kirkollisia ymmärtävä kuva, joka hänestä on itsellenikin kaiken lukemani perusteella tullut. -- Lipastille ominainen taitava huumori on mukana siellä täällä sopivina lakonisina heittoina.
Katja Näsänen, IG
Lipasti on onnistunut kirjoittamaan teoksen henkilöt eloon. Hän on saanut luotua henkilöille mahtavia luonteenpiirteitä. Pidin myös siitä, kuinka hän kuvaa etenkin Turkua.
Elämä on ihanaa -blogi
Mikaelin kirja on vallan hieno historiallinen (luku-)romaani, joka tutustuttaa lukijansa Ruotsi-Suomen elämään 1550-luvulla. Kirja kertoo Mikael Agricolasta ja tämän Birgitta-vaimosta. Se kertoo aikakauden poliittisista oloista. Se valaisee ihmisen maailmaa ja maailmankuvaa. Se ei ole lähimainkaan kokonaan totta (kenties voisi olla?), mutta se on silti totta. Uskon kirjailijan tehneen runsaasti taustatyötä aiheen kimpussa, mistä iso kiitos.
Kirjassa on rankkoja aiheita, raakuuksia ja julmuuksia. Kärsimystä ja kuolemaa. Mutta myös huumoria, lämpöä ja letkeyttä. Tarina etenee kahden päähenkilön kautta jouhevasti, ja ajankuva on uskottava. Aivan ahmin!
Kirjailuja-IG
Erinomainen romaani, jatkaa oivallisesti historiallista romaaniperinnettä ja täydentää 1500-luvulle sijoittuvien teosten joukkoa. Antaa tilaa myös ajan naisille Mikaelin vaimon kautta.
Kirsin kirjanurkka
Lipastikeskittyy piispa Agricolan viimeiseen matkaan Moskovaan rauhanneuvotteluihin kuninkaan lähettiläänä, mutta hän rikkoo tarinaa kertomalla, mitä rouva piispa teki samaan aikaan Turussa. Tuloksena on kaksi koukuttavaa kuvaelmaa elämästä 1500-luvulla. Aina historiallisten romaanien henkilöt eivät herää henkiin, mutta Lipastin hahmot ovat lihaa ja verta, ja kirjakielemme isä paljastuu kovin inhimilliseksi. Mainio lukukokemus.
Riika Kuuskoski, IS Plus
Mikaelin kirja (Atena) on eloisa ja viihdyttävä teos, joka kertoo keskiajasta saarnaamatta.
Mari Paalosalo-Jussinmäki, Eeva
Roope Lipasti
Roope Lipasti on suosittu lietolainen kirjailija ja kolumnisti. Roope Lipasti (s. 1970) on armoitettu tarinaniskijä. Hänen romaaninsa Porakonekirjoittaja kuljettaa kirjailijaa lukupiiritapaamisiin ja kouluihin, punttisaleille ja junamatkoille. Pienistä kohtaamisista nousee merkittäviä keskusteluja ja humoristisia oivalluksia. Historia herää henkiin hänen kertomanaan niin Venäjän aroilla kuin Turun keskiaikaisilla kaduilla hänen romaanissaan Mikaelin kirja (2021), joka kertoo Mikael Agricolan […]