Kuinka kävi, kun Pietari Suuri päätti tehdä venäläisistä oluenjuojia? Miksi Lutherin Saksassa olut veti rintamalinjat uskontokuntien välille, ja miksi maailmankuulu kirjailija, presidentti Václav Havel meni panimoon töihin? Entä kuinka kävi puolalaisten olutpuolueelle?
Olut on aina ollut olennainen osa eurooppalaista historiaa. Kolpakolliset ovat liikuttaneet sotajoukkoja voittoon sekä rakentaneet kansojen välistä ystävyyttä, ja onpa tuoppi muuttanut monen merkkimiehen elämääkin. Tiesitkö esimerkiksi, ettei Louis Pasteurin mielessä siintänyt bakteereista puhdas maitolasillinen vaan täydellinen tuoppi ranskalaista mallasjuomaa?
Kuohuvaa historiaa tarinoi oluen ja historian yhteyksistä vivahteikkaan täyteläisesti, eikä tätä kirjaa ole syytä lukea kuivin suin. Kirjan jokaisessa luvussa on esitelty aiheeseen liittyvä olut. Huurteinen malja sille!
FL Mika Rissanen (1978) ja FM Juha Tahvanainen (1953) ovat olleet mukana kirjoittamassa kirjoja Hävityksen historiaa sekä Antiikin urheilu, joka voitti Tieto- Finlandia-palkinnon.
Atenan sähkökirjat saatavana seuraavista verkkokaupoista:
Elisa Kirja: http://kirja.elisa.fi/
Ellibs: http://www.ellibs.com/fi/
Suomalainen: http://suomalainen.com/
Adlibris: www.adlibris.com
Google Play: https://play.google.com
Mainio kirja!
Kari Ylänne, Ilta-Sanomat
Rissanen ja Tahvanainen ovat onnistuneet kirjassaan erinomaisesti.
Matti Kankare, Talouselämä
Rissasen ja Tahvanaisen teos on kevyesti kupliva ja miellyttävän jälkimaun jättävä kirjallinen lager.
Petri Liukkonen, Kymen Sanomat
Kuohuvaa historiaa nouseekin kesän houkuttelevimmaksi tietoteokseksi. Sitä lukiessa on vain oltava jämäkkä, sillä hersyvät tarinat vokottelevat syventäviin opintoihin.
Matti Komulainen, Turun Sanomat
Kuohuvaa historiaa on kirjoitettu paitsi aiheeseen perehtyneesti sekä erittäin kunnianhimoisesti ja taidolla.
Maija Paavilainen, Kirkkonummen Sanomat
Rissanen ja Tahvanainen kuvaavat oluen historiaa sopivan vauhdikkaasti ja tieteellistä kuivakkuutta vältellen.
Veli-Matti Henttonen, Salon Seudun Sanomat
Asiasanat
olut, ruokahistoria, Mika Rissanen, Juha Tahvanainen