Navigoi

  • Nidottu, liepeellinen

Avainsanat

  • antiikin Rooma
  • Romulus ja Remus
  • rooma
  • susi

Mika Rissanen

Rooma, suden kaupunki

  • Nidottu, liepeellinen

Tunnetun tarun mukaan pentunsa menettänyt susiemo imetti Rooman perustajia, Romulusta ja Remusta. Antiikin roomalaiset pitivät sutta kansansa esiäitinä. Se oli eläin, johon koko valtakunta samaistettiin. Kaupunkialueella nähtyjä susia pidettiin ennusmerkkinä jumalilta ja roomalaisilla oli jopa erityinen susipapistonsa. Huomionarvoista on myös se, että roomalaiset välttelivät susien vahingoittamista. Niitä ei muista eläimistä poiketen käytetty amfiteattereiden näytöksissä eikä metsästetty. 
Rooma, suden kaupunki -teos valaisee suden asemaa roomalaisten tarustossa, taiteessa, arkielämässä, kirjallisuudessa ja uskomuksissa. Esinne nousevat niin antiikintutkijoiden väittelyn kohteena olevat ajankohtaiskysymykset kuin kysymys siitä, miksi juuri susi oli eläin johon roomalaiset samaistuivat. Kirja avaa antiikin Roomaan laajemminkin tuoreita, kiinnostavia näkökulmia. Vaikka suden ja Rooman yhteys onkin tunnettu kautta länsimaisen kulttuuripiirin, ei aiheesta aiemmin ole julkaistu kokonaisesitystä millään kielellä. 

FL Mika Rissanen on tutukinut Rooman ja suden erityisyhteyttä lähes kahden vuosikymmenen ajan. Hän on myös väitellyt samasta aiheesta: hänen väitöskirjansa käsittelee suden uskonnollista asemaa antiikin Roomassa. 

ISBN painettu: 9789523004801
Kirjastoluokka: 91.173
Sivumäärä: 188
Ilmestyminen: 10.6.2018

Osta verkkokaupasta

Avainsanat

  • antiikin Rooma
  • Romulus ja Remus
  • rooma
  • susi

Kirjasta sanottua

Kirjasta sanottua: 

”Suden kautta Rooman valtakuntaa tarkasteleva teos on toivekirja historiasta kiinnostuneille. -- Kirjan suorastaan ahmii ja palaa taas herkuttelemaan. Kirja on aarreaitta. Rooman maailma avautuu erilaisena kuin missään muussa kirjassa. -- Valtava määrä yksityiskohtia punotaan jännittäväksi tarinaksi.”

Petri Pietiläinen, Kouvolan Sanomat

Mika Rissanen

FT Mika Rissanen (s. 1978) on jalkapallon yhteiskunnallisista ulottuvuuksista kiinnostunut historianopettaja ja -tutkija. Rissanen on opiskellut Jyväskylän yliopistossa latinaa, historiaa, filosofiaa ja yhteiskuntatiedettä. Väitöskirjassaan hän tutki antiikin Rooman susikultteja. Aiemmin Mika Rissanen on kirjoittanut yhdessä Sami Kosken ja Juha Tahvanaisen kanssa teokset Antiikin urheilu ja Hävityksen historiaa. Hän kirjoittaa nuorten arkeomysteeri-dekkareita yhdessä Juha Tahvanaisen kanssa […]

Siirry kirjailijan sivulle

Voisit pitää myös näistä