Navigoi

  • Sidottu

Avainsanat

  • Pekka Matilainen
  • renessanssi

Pekka Matilainen

Muutoksen tekijät

Renessanssin synty ja perintö

  • Sidottu

Dialogi menneisyyden kanssa on avain tulevaisuuteen

Euroopan historiassa on kausia, jolloin henkinen ilmapiiri on keväinen ja ilmava kuin Botticellin maalaus: optimismi vallitsee, uudet ideat sinkoilevat ja toimeliaisuus on huipussaan. Tämä on tuttu kuva renessanssista.

Kirjassaan Muutoksen tekijät Pekka Matilainen tutkii, mikä 1400-luvun Italian kulttuurielämässä antoi sysäyksen uudelle ajattelutavalle ja onko renessanssin käsite oikeutettu. Renessanssia pidetään vastaiskuna uskonnolliselle keskiajalle, mutta se ei syntynyt tyhjästä. Miten keskiajan kuvataiteen siveät pyhimykset vaihtuivat alastomiin anatomiatutkielmiin: David-patsaaseen, Venuksen syntymään ja Rafaelin enkeleihin? Mistä syntyi tieteen kehitykseen johtanut ajatus maailman tutkimisesta? Miten antiikin kulttuuriperintö näkyy nykyaikana?

Muutoksen tekijät matkustaa läpi eurooppalaisen kulttuurin historian antiikista tähän hetkeen ja pohtii, onko sivilisaation kehitys tasaista jatkumoa vai äkillisiä hypähdyksiä. Vetävästi kirjoitettu teos muistuttaa, että dialogi menneisyyden kanssa on avain tulevaisuuteen.

 

ISBN painettu: 9789523002388
Kirjastoluokka: 91.7
Ilmestyminen: 15.8.2016

Avainsanat

  • Pekka Matilainen
  • renessanssi

Kirjasta sanottua

Kirjasta sanottua: 

 

Kirjoittaja esittelee renessanssin Italiaa oppineesti ja laajalla perspektiivillä, täydentäen sanomaansa lämpimällä huumorilla.

Mika Rissanen, Kouvolan Sanomat

 

Parasta Matilaisen pohdinnassa on eri näkökulmien monipuolinen esittely – loppupäätelmät jäävät lukijalle. 

Pekka Wahlstedt, Tiede

 

Matilainen kirjoittaa elävästi ja hauskasti, ja hän esittelee renessanssin ajattelijoita kuin vanhoja tuttujaan.

Antiikki & Design

Pekka Matilainen

Pekka Matilainen (1946) on työskennellyt muun muassa Yliopisto-lehden päätoimittajana. Matilainen on opiskellut klassista filologiaa ja tutkinut mm. renessanssin Firenzeä. Hän on käsitellyt aikakauden Italiaa myös palkitussa esikoisdekkarissaan Kupoli (2013) sekä tietokirjassaan Muutoksen tekijät (2016). Matilainen on kiinnostunut historiasta laajemminkin ja mainitsee Englannin 1800-luvun viktoriaanisen ajan paheekseen. Hän on julkaissut aiemmin useita tietokirjoja ja saanut tiedonjulkistamisen […]

Siirry kirjailijan sivulle