Navigoi

Hannele Klemettilä

FT Hannele Klemettilä on myöhäiskeskiajan kulttuurihistoriaan erikoistunut tietokirjailija ja tutkija.

FT Hannele Klemettilä on myöhäiskeskiajan kulttuurihistoriaan erikoistunut tukija ja tietokirjailija, jolta on ilmestynyt julkaisuja myös ulkomailla. Tutkijankoulutusta hän on saanut Turun yliopiston kulttuurihistorian laitoksella, Pariisin EHESSin keskiajan historiallisen antropologian tutkimusryhmässä sekä Leidenin yliopiston keskiajan historian laitoksella. Klemettilän väitöstutkimuksesta ilmestyi hiljattain laaja kansainvälinen julkaisu (Brepols 2006); samoja aiheita käsitteli kiitetty tietokirja Keskiajan pyövelit (Atena 2004).

Klemettilä on esitelmöinyt keskiajan ruokakulttuurin aihepiiristä kansainvälisissä tiedekonferensseissa ja kirjoittanut keskiajan keittotaidosta teokseen The Oxford Dictionary of the Middle Ages (Oxford University Press 2007). Suomeksi julkaistiin vuonna 2007 Keskiajan keittiö. Keväällä 2013 julkaistaan Federigon haukka ja muita keskiajan eläimiä, joka tutkii ihmisen ja eläimen suhdetta keskiajalla sekä eläimiin liittyvää symboliikkaa. 

Klemettilä on asunut useita vuosia ulkomailla ja tehnyt tutkimustyötä tärkeimmissä eurooppalaisissa museoissa sekä käsikirjoitusarkistoissa (mm. Ranskan kansalliskirjasto, British Library ja Vatikaanin arkisto).Tammikuusta 2008 hän on työskennellyt Suomen Akatemian tutkijatohtorina. Historiallisten ruokien ohessa Klemettilä harrastaa ranskalaisia ja intialaisia ruokia. Lisäksi hän pitää mm. sudokuista, sellosarjoista, sateesta ja sumusta.