Olli Korjus
Kuusi kuolemaantuomittua
-
E-kirja
-
Sidottu
Kuuden kuolemaantuomitun karut tarinat kertovat itsenäistyvästä Suomesta
Suomenlinnan päävartiosta vietiin syyskuisena aamuna 1918 kuusi miestä Kustaanmiekan valleille, missä heidät teloitettiin. Miehet oli tuomittu valtiorikosoikeudenkäynneissä kansalaissodan jälkeen. Keitä nämä miehet olivat ja miten he päätyivät teloitusryhmän
eteen?
Kuuden kuolemaantuomitun tarinat avaavat monia näköaloja vuoden 1918 murhenäytelmään. Miesten elämänkohtaloiden kautta lukijalle piirtyy kuva sotaan johtaneesta ajasta eri puolilla punaista Suomea, vähäväkisen kansan elämästä sekä yhteiskunnallisista ristiriidoista, jotka purkautuivat väkivaltana. Keskushenkilöt
olivat aktiivisia punaisia, joista osa tuomittiin murhista tai niihin yllyttämisestä, osa tuomittiin
”poliittisina”.
Teloitetut olivat kotoisin eri paikkakunnilta, niin maaseudulta kuin kaupungistakin. Osa heidän tarinoistaan kietoutuu tapahtumiin ja paikkoihin, joista ovat kirjoittaneet myös Joel Lehtonen, Väinö Linna ja F. E. Sillanpää.
Olli Korjus esittää Kuudessa kuolemaantuomitussa voimakkaan kuvan itsenäistyvästä Suomesta. Tietokirja perustuu arkistomateriaaliin ja tutkimustietoon, mutta Korjus ei arkaile tuntea myötätuntoa: näkökulma on hävinneiden ja tuhoutuneiden – voittajien kielellä ”roskaväen” – puolella.
Kirjasta on tuotettu myös e-kirja.
ISBN painettu: 9789523000247
ISBN e-kirja: 978952300048-3
Kirjastoluokka: 92.71
Sivumäärä: n. 300
Ilmestyminen: 15.3.2014
Osta verkkokaupasta
Kirjasta sanottua
Korjus tulkitsee uskottavasti Suomen sisällissodan lukuisiksi paikallisiksi sisällissodiksi, joista maaseudun köyhin väestö maksoi valkoisten kostotoimissa kovimman hinnan.
Sammeli Heikkinen, Vihreä Lanka
Korjus käyttää laajoja arkistoja oivaltavasti, ja päätelmät ovat itsenäisiä ja yllättäviä.
Veli-Pekka Leppänen, Helsingin Sanomat
Korjuksen teksti on ajoittain kuin venäläinen romaani vyöryttäessään näyttämölle uusia kiinnostavia henkilöitä ja tapahtumia. Niistä tarkentuu aiempaa moni-ilmeisempi kuva suomalaisten traumaattisimmasta kokemuksesta.
Seppo Häkkinen, Kymen Sanomat
[Olli Korjus] on tehnyt hienon kirjan, voi sanoa että hän on pannut siihen sekä aikaa että sielunsa, kääntänyt jokaisen kiven ja katsonut mitä alta löytyy.
Raimo Parikka, Tiedonantaja
”Korjus herättää henkiin silloisen Suomen ja sodanaikaiset teot, -- ja tekee ne ymmärrettäviksi kiehtovalla kielellä ja humaanilla perusasenteella.”
Lauri Dammert, Kirjastolehti
”Kuusi kuolemaantuomittua -teoksen paikka on kansalaissotakirjallisuuden eturivissä.”
Jukka Viitaniemi, Hämeen Sanomat
Olli Korjus
Olli Korjus on aiemmin kirjoittanut kirjan Hamina 1918, joka sai Vuoden työväentutkimus -palkinnon. Olli Korjus kertoo itsestään: ”Olen syntynyt 1939 ja edustan jo kadonnutta kansanperinnettä, vanhan ajan yhteisöä sekatyöläisineen, pienviljelijöineen, mökkiläisineen. Pidän tätä miljöötä edelleen omanani, siihen en ole koskaan katkaissut sidettä. Historiassa elämistä vahvistaa ja ylläpitää vanhan kirjallisuuden harrastus. En ole koskaan halunnut tulla […]