Mikko Porvali
Vakoojakoulu
Päämajan asiamieskoulutus jatkosodassa
-
Pokkari
-
Sidottu
Miten vakooja koulutetaan?
Suomessa koulutettiin jatkosodan aikana lukuisia venäläisiä sotavankeja salaisiksi asiamiehiksi eli vakoilijoiksi. Asiamiehet seulottiin sotavangeista, joiden uskottiin olevan valmiita vaihtamaan puolta. Agenteille annettiin koulutuksessa uudet identiteetit ja heidät toimitettiin Neuvostoliittoon, jotta he raportoisivat näkemästään Suomeen.
Teoksen kirjoittajan isoisä Antti Porvali työskenteli Äänislinnan Tiedustelijainkoulun kouluttajana. Vakoojakoulu perustuukin Antti Porvalin oman turvallisuutensa uhalla kätkemiin asiakirjoihin sekä hänen kertomuksiinsa asiamiesten koulutuksesta. Miten vakoilijat valikoitiin sotavangeista? Mitä vakoilijoiden koulutukseen kuului? Mitä heille tapahtui Neuvostoliiton puolella? Miksi vakoilukoulun toiminnasta on vaiettu viime aikoihin asti?
Vakoojakoulu kirjoittaa uudestaan tuntemaamme historiaa jatkosodan ajasta. Asiamiehen toiminta oli kaukana tavallisen sotilaan sodasta: asiamiehet olivat yksin vihollisen keskellä, ja kiinni jäädessä tilanne oli mahdoton. Edessä oli kuolema tai elinikäinen pakkotyö, myönsivätpä kiinnijääneet vakoilun tai eivät.
ISBN painettu: 9789517966559
ISBN pokkari: 9789523004115
ISBN e-kirja: 9789523008878
ISBN äänikirja: 9789523008885
Kirjastoluokka: 92.73
Ilmestyminen: 1.5.2010
Osta verkkokaupasta
Kirjasta sanottua
Mikko Porvalin tasapainoinen ja huolellisesti tehty Vakoojakoulu on hyvin poikkeuksellinen ja kiitoksen ansaitseva suoritus.
-Erkki Tuomioja,
Mikko Porvali
Mikko Porvali (s. 1980) on kirjailija, tiedusteluasioihin erikoistunut historioitsija ja rikostutkija. Koulutukseltaan hän on oikeustieteen maisteri ja poliisi. Poliisityön lisäksi hän on palvellut puolustusvoimien kansainvälisissä tehtävissä. Porvali on kirjoittanut useita sotahistoriaa käsitteleviä tietokirjoja, jotka keskittyvät erityisesti toisen maailmansodan aikaiseen tiedusteluun ja vakoiluun. Hänen teoksensa Operaatio Hokki oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana vuonna 2011. Porvalin kiitellyt teokset kaukopartiohistoriasta (Kohti itää ja Syvärin takana) edustavat uutta sukupolvea […]