Suomi lähetti jatkosodan aikana Neuvostoliittoon kymmeniä sotavangeista värvättyjä salaisia asiamiehiä. Heidät oli tarkoitus soluttaa tuotantolaitoksiin, kaupunkeihin ja puna-armeijan esikuntiin, jotta he raportoisivat näkemästään Suomeen. Vakoojien koulutuksesta ja peitetarinoiden kirjoittamisesta vastasivat Suomen parhaat Neuvostoliiton asiantuntijat. Heistä tärkein oli nuori kielitieteilijä, reservin luutnantti Igor Vahros.
Talvisodan aikana Vahros oli suomentanut sotasaalisasiakirjoja ja kuulustellut sotavankeja. Jatkosodan alkaessa Vahros sijoitettiin Päämajan liikkuvaan tiedustelukeskukseen Osasto Raskiin, joka sai tehtäväkseen agenttitiedustelun järjestämisen. Suomen arkaluontoisimmat tiedustelusalaisuudet uskottiin nuorelle reserviupseerille, joka oli sukujuuriltaan venäläinen.
Salainen tiedustelija kuvaa koruttomasti sodan todellisuutta, siviiliväestön ahdinkoa ja säälimätöntä tiedustelusotaa. Igor Vahroksen kirjeet ja päiväkirjamerkinnät muodostavat rehellisen silminnäkijäkuvauksen elämästä Itä-Karjalassa, sillä sensuuri ei päässyt puuttumaan venäjänkieliseen kirjeenvaihtoon. Kirjassa on myös uutta tietoa suomalaisesta sotilasvakoilusta, asiamiesten tehtävistä sekä vihollismaan tuntemuksen merkityksestä tiedustelusodankäynnille.
Atenan sähkökirjat saatavana seuraavista verkkokaupoista:
Apple iBookstore: http://itunes.apple.com/fi/
Elibris: www.elibris.fi
Elisa Kirja: http://kirja.elisa.fi/
Ellibs: http://www.ellibs.com/fi/
Suomalainen: http://suomalainen.com/
Adlibris: www.adlibris.com
Google Play: https://play.google.com
Salainen tiedustelija tarjoaa uuden näkökulman jatkosodanaikaiseen vakoilutoimintaan. Kirja perustuu nuoren upseerin ainutlaatuisiin kirjeisiin.
Meeri Ylä-Tuuhonen, Mtv3.fi/uutiset
Salainen tiedustelija on Mikko Porvalin neljäs sotahistoriallinen teos. Jokainen kirja on avannut väyliä uusien materiaalien äärelle.
Pauliina Tolvanen, Yle Keski-Suomi
Asiasanat
Vahros, sotilasvakoilu, sotahistoria, jatkosota, Mikko Porvali