Navigoi

Tiiliskivi 2021 Katja Keisalalle

Katja Keisalan romaani Kuubalainen serenadi unelmoiville naisille on saanut Tiiliskivi-palkinnon.

Tiiliskivi-voittaja on teos, jota raati kuvaili koukuttavaksi ja yllätystentäyteiseksi. Teos maalaa lukijalle maailman, joka on värikäs ja sen henkilöhahmot kaikessa inhimillisyydessään jopa ärsyttäviä.

Kuubalainen serenadi unelmoiville naisille on kertomus yhdestä avioliitosta, jossa kaksi erilaista kulttuuria törmäävät toisiinsa. Teos ottaa kantaa monikulttuurisen suhteen arkisiin haasteisiin viihdyttävästi, mutta kuitenkin lukijaa puhutellen. Salamarakkauden alkuhuumassa rakennetut pilvilinnat romahtavat, kun parisuhteen arki iskee päin kasvoja ja kaikki, jonka piti olla valmista, onkin kesken. Suomalais-kuubalaisen perheen sisäiset haasteet ovat oma lukunsa, mutta niiden ohella täytyy kestää myös ulkopuolisen maailman ihmettely, kummalliset kommentit ja rasismi.

Teoksen suora ja häpeilemätön kerronta sekä kiehtovan tarkkanäköinen tunteiden kuvaus saivat raadin ihastumaan tähän teokseen. Kuubalainen serenadi unelmoiville naisille on itseironiasta huumorinsa ammentava teos, joka kuitenkin ottaa kantaa aiheeseen, josta usein vaietaan rasistileiman pelossa: monikulttuurisen perheen arkeen.

Tiiliskivi-palkinto on jaettu vuosittain vuodesta 2001 lähtien. Palkinto antaa huomiota sellaisille teoksille, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet valtamediassa vaille ansaitsemaansa näkyvyyttä. Tiiliskivi-palkinnon myöntää Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunta, ja sen jakaa Tampereen yliopiston kirjallisuustieteen opiskelijoista koostuva raati. Raati on kuluneen syksyn aikana lukenut noin kuusikymmentä kotimaista teosta, joista finaaliin valikoitui viisi.

Tiiliskivi-raadissa 2021 olivat mukana:
Puheenjohtaja Ida Kiikkerä sekä raatilaiset Anna Kärhä-Tuomisoja, Assi Kärkkäinen, Milla Sipinen, Amanda Vilppala, Laura Kuusela ja Eikka Hautala.