Navigoi

Mobilia-palkinto Jussi Jäppiselle teoksesta Viimeisen kesän maisemia

Vuoden 2022 tieliikennehistorian Mobilia-palkinto on myönnetty teokselle Viimeisen kesän maisemia. Aikamatkailua Suomessa 1939–2019 (Atena 2019). Värikuvamatka halki historiallisen Suomen on graafinen suunnittelija, tietokirjailija ja valokuvaaja Jussi Jäppisen taidonnäyte.

1980-luvulla Jussi Jäppinen koosti Saksasta löytyneet vanhat Hans Wagnerin kuvaamat väridiat yhtenäiseksi teokseksi. Wagner kiersi kesällä 1939 Suomessa kuvaamassa olympialaisten tulevaa isäntämaata. Toisen maailmansodan vuoksi olympialaiset kuitenkin peruttiin, ja kuvat hautautuivat vuosikymmeniksi arkistoon. Kesällä 2019 Jäppinen kiersi reitin uudelleen ja selvitti, miten Suomi on muuttunut 80 vuodessa. Samalla hän ikuisti uudet maisemat vanhojen rinnalle.

Silta menneestä tähän päivään

Kulkeminen ja ympäristön tarkkailu on aina kiinnostanut Jussi Jäppistä. Lisäksi hän on useimmissa teoksissaan rinnastanut menneisyyden ja nykyisyyden. Jäppisen mukaan keskeiset suomalaisuuden symbolit, kuten Kuopion torin tunnelma tai Koli, olivat helppoja kuvata. Välillä haasteeksi muodostui kasvillisuuden tai rakentamisen lisääntyminen. Suurin konkreettinen muutos oli kuitenkin se, että osa Wagnerin kuvauskohteista ei kuulunut enää Suomeen.
– Rajamuodollisuudet, epävarmat ennakkovaraukset, kielimuuri, kielletyt paikat ja aikatauluongelmat estivät vierailun joissakin kohteissa, Jäppinen kertoo.

Kunnioitus 1930-luvun autoilijoita kohtaan kasvoi, kun Jäppinen ajeli pitkin asfalttiteitä ladattavalla Toyota Priuksellaan.
– Hans Wagnerilla oli hyvä tuuri, sillä kesä 1939 oli aurinkoinen. Se näkyy myös kuvissa. Sateenliejuiset hiekkatiet jäivät yhtä tapausta lukuun ottamatta häneltä kokematta, Jäppinen toteaa.
Hän toivoo, että joku tekisi vastaavan kierroksen vuonna 2099 ja saisi todistaa, että maailma on 80 vuodessa muuttunut hyvään suuntaan.

Palkintolautakunta luonnehti Jussi Jäppisen teosta yleväksi ja visuaalisesti upeaksi kirjaksi, joka kuvaa ansiokkaasti myös Suomen liikenteen historiaa. Tuomaristo kiinnitti huomiota siihen, että myös kesä 2019 oli tavallaan viimeinen, kesä ennen koronaa.
– Se luo kahden kesän välille sattumalta sillan, joka antaa kirjalle lisää ajankestävyyttä.