Navigoi

Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa voitti Finlandian

Säveltäjä Osmo Tapio Räihälän Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa voitti vuoden 2021 tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon.

Kirjassaan  Räihälä esittelee yleistajuisesti ja riemastuttavasti nykyhetken taidemusiikkityylejä sekä pohtii, miten nykymusiikkia voi kuunnella. Teos voitti tietokirjallisuuden Finlandian Miltton Oy:n varatoimitusjohtaja Katri Makkosen valitsemana.

Makkonen perusteli valintaansa: [Teos] ”perustelee kauniisti, vastaansanomattomasti ja huumorillakin sen, mihin tarvitsemme kulttuuria ja taidetta. — Kirja avaa uuden maailman, ei sysäämällä minut yksin ovesta sisään, vaan kulkemalla kanssani käsi kädessä. Epävarmuus, jota kirjaan tarttuessa tunsin, hälvenee. Kirja luo sillan minun ja kirjoittajan erilaisten maailmojen välille. Se hyväksyy minut sellaisena puukorvana kuin olen.”

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle yleistajuiselle tietokirjalle, jonka voidaan katsoa merkittävästi edistävän lukijoiden kiinnostusta kerronnaltaan taidokkaaseen tietokirjallisuuteen. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Finlandia-palkinto perustettiin vuonna 1984, jolloin siitä kilpailivat kaunokirjallisuuden ohella myös tietokirjat. Vuonna 1989 tietokirjoille perustettiin oma Finlandia-palkintonsa.