Navigoi

Kirja-alan harmaampi arki

Tätä kirjoittaessani Helsingin kirjamessut 2019 ovat juuri takanapäin. Messut ovat kirja-alan juhlapäiviä, sillä siellä pääsee kohtaamaan tuhansittain innostuneita lukijoita, ihmisiä jotka rakastavat kirjallisuutta laidasta laitaan, poleemisista esseistä dekkareihin.

Messuhulinan jälkeen koittaa harmaampi arki: Nykyinen hallitus on luvannut tehdä toisen asteen koulutuksesta maksutonta. Hanke luo tasavertaiset mahdollisuudet opiskeluun, mutta kirja-alalle se on myös uhka.

Nykyään suurin osa toisen asteen oppikirjoista ostetaan paikallisista kirjakaupoista. Se tuo tärkeää tuloa kaupoille, ja lisäksi opiskelijat näkevät kaupassa käydessään runsaan valikoiman yleistä kirjallisuutta. Maksuttoman koulutuksen myötä kunnat tai koulut hankkisivat oppikirjat. Kirjakauppaliiton synkän arvion mukaan se pakottaisi jopa 35 prosenttia kirjakaupoista sulkemaan ovensa. Monelta paikkakunnalta katoaisi kirjakauppa kokonaan.

Kirjakauppojen sukupuutto järisyttäisi koko alaa kirjailijoista ja kääntäjistä kustantajiin sekä lukijoihin saakka. On tutkittu, että kun kirjakauppa katoaa ihmisten lähipiiristä, kirjoja ei yleensä hankita muista kanavista vaan niiden myynti yksinkertaisesti vähenee. Se vaikuttaa suoraan myös siihen, mitä tulevaisuudessa kannattaa julkaista.

Tuntuu siltä, että Suomessa päättäjät eivät suhtaudu riittävän vakavasti siihen, kuinka elintärkeä osa identiteettiä omakielinen kirjallisuus on. Esimerkiksi Ruotsissa kustantamista on tuettu jo pitkään alhaisella, kuuden prosentin arvonlisäverolla. Islannissa taas valtio ryhtyi vastikään tukemaan jokaisen islanniksi julkaistavan kirjan kustantamista, ja Kataloniassa hallinto on jakanut kaikille alakoulun aloittaville lahjakortin, jolla saa ostaa itselleen kirjan kirjakaupasta. Nämä kaikki ovat esimerkkejä, joissa valtion on suhtautunut huoleen pienen kielen säilymisestä ja lukutaidosta vakavasti ja on juhlapuheiden sijaan ryhtynyt toimeen.

Kymmenen viime vuoden aikana yleisen kirjallisuuden myynti on Suomessa vähentynyt 37 prosenttia. Nyt valtion hyväntahtoisen hankkeen sivulliseksi uhriksi uhkaa joutua kirja. Mikä puolue ymmärtää tilanteen vakavuuden? Valtion pitää osaltaan pitää huolta siitä, että 2020-luvullakin lukijat voivat nauttia samanlaisesta kirjallisuuden moninaisuudesta kuin vielä nyt kirjamessuilla oli aistittavissa.

 

Ville Rauvola
Kustantaja